Fără categorie

Calcul consum fotovoltaic sau cum dimensionezi un sistem fotovoltaic. Afla mai multe acum.

Calcul consum fotovoltaic sau cum dimensionez un sistem fotovoltaic in functie de consum - Alaska Energies Romania
Calcul consum fotovoltaic? Cum dimensionez un sistem fotovoltaic sau ce consum de energie am în fiecare zi/lună/an?

Cam acestea sunt primele întrebări/ căutări pe google după ce decizia instalării unui sistem fotovoltaic a fost luată. În articolul de mai jos aveți un exemplu de calcul consum fotovoltaic și explicații cu privire la cum puteți aproxima necesarul de panouri fotovoltaice (& echipamentele aferente) pentru sistemul dumneavoastră fotovoltaic.

Fie că vorbim de un sistem fotovoltaic ongrid (conectat la rețea) sau offgrid (independent de rețeaua națională) răspunsurile de mai sus ne sunt necesare pentru dimensionarea corectă a unei instalații fotovoltaice.

Înainte de a trece mai departe, considerăm că sunt utile câteva explicații, pe scurt despre ce înseamnă fiecare tip de instalație în parte.

De asemenea puteți accesa video-ul explicativ despre cum funcționează un sistem fotovoltaic, accesând contul nostru de youtube, aici.

Sistem fotovoltaic ONGRID

Un sistem fotovoltaic ONGRID se realizează atunci când casa dumneavoastră este deja conectată la rețeaua națională de eneergie electrică (SEN). Scopul acestei instalații este acela de a reduce costurile cu energia electrică și de a aveam facturi cât mai aproape de zero. În funcție de dimensiunea instalației există posibilitatea de a injecta energie electrică în rețeaua națională devenind astfel ceea ce se numește prosumator. Mai multe detalii despre injecția în rețea & prosumatori, într-un articol viitor.

Sistem fotovoltaic OFFGRID

Kit-ul fotovoltaic OFFGRID (de conectat de la SEN) se recomandă și este necesar în cazul locuințelor care nu au acces la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică. Motivele pentru această situație sunt diverse: de la costurile prea mari pentru racordare până la dorința de a nu depinde de furnizorul de energie electrică. În plus față de sistemul ongrid, configurația OFFGRID are nevoie acumulatori. Aceștia sunt utilizați pentru stocarea energie electrice în vederea consumului pe timpul nopții. Câteva explicați despre acumulatori, tipurile acestora cât și analize comparative găsiți în acest articol.

Care este diferența dintre kW (kWp) si kWh?

Cel mai simplu, pentru a spulbera orice dubii este de reținut faptul că prin kW (kWp) se măsoară puterea, iar prin kWh energia electrica. Astfel dacă un bec are notat pe el 100W înseamnă că are nevoie de 100W putere electrică pentru a funcționa iar consumul lui este de 100Wh sau 0.1 kWh.

Mai jos avem exemplu de calcul al consumului fotovoltaic pentru dimensionarea sistemului fotovoltaic. Lista cuprinde consumatorii standard pe care îi regăsim într-o locuință din România.

De reținut este faptul că o gospodărie “standard” sau un consum mediu în România este în jurul valorilor de 7 – 10 kWh/zi.

🔸 Cât consuma becurile / cât consumă iluminatul locuinței? 0.6 kWh/zi -> 18 kWh/lună

🔸 Cât consumă un frigider A+?  1 kWh/zi -> 30 kWh/lună

🔸 Cât consumă televizor LED la o medie de 5 ore pe zi? 0.25 kWh/zi -> 7.5 kWh/lună

🔸 Cât consumă un laptop la o medie de utilizare de 8 ore pe zi? 1.2 kWh/zi -> 36 kWh/lună

🔸 Cât consumă un cu cuptor cu microunde la o medie de utilizare de 30 de minute pe zi? 0.6 kWh/zi -> 20.6 kWh/lună

🔸 Cât consumă o mașină de spălat rufe la program de 1h, 10 spălari pe lună? 0.70 kWh/spălare -> 7 kWh/lună

🔸 Cât consumă un aspirator (10 minute pe zi)? 0.4 kWh/zi -> 12 kWh/lună

Rezultat calcul consum fotovoltaic lunar

Pentru consumatorii de mai sus avem un consum total de 131 kWh/lună. La acesta se adaugă o serie de consumatori ocazionali pe care nu i-am notat. Putem lua în calcul echipamente precum radio, uscător de păr, fier de călcat, etc. Putem astfel face o medie de 200 kWh/lună ceea ce înseamnă că avem nevoie de o putere instalată de cel puțin 1.8 kWp. Puteți accesa costurile & specificațiile tehnice completele ale unui sistem fotovoltaic ongrid de 1.8 kWp aici sau un sistem fotovoltaic offgrid de 2.4 kWp aici.

De reținut este faptul că aceste calcule sunt cu titlu de exemplu și se referă la o instalație fotovoltaica ONGRID. Pentru o dimensionare corectă și personalizarea sistemului dumneavoastră puteți contacta unul dintre consultanții Alaska Energies România, aici.

Cat costa o instalatie fotovoltaica la cheie?

Pentru preturi & promotii la sistemele fotovotaice offgrid accesati magazinul aici sau aici pentru ongrid.
Pentru pretul unui kit/sistem solar fotovoltaic ongrid sau offgrid contacteaza un consultant Alaska Energies Romania, aici.

Cat dureaza instalarea unui sistemului fotovoltaic?

In situatia in care montajul este realizat de catre instalatorii parteneri Alaska Energies Romania montajul va fi realizat in cel mai scurt timp posibil. In functie de instalatiile programate deja in agenda instalatorilor Alaska Energies Romania, instalatia dumneavoastra va fi programata in cel mai apropiat slot disponibil.

Ai intrebari despre sau ai nevoie de informatii suplimentare?

Acceseaza sectiunea de intrebari frecvente sau ne poti contacta direct.

Articole Similare