Articole Blog | Alaska Energies Romania

Lege: Nu mai este necesara autorizatia de constructie pentru sisteme fotovoltaice.

Autorizație de construcție pentru sisteme fotovoltaice - Alaska Energies Romania - Panouri Fotovoltaice

Fără autorizatie de constructie pentru sisteme fotovoltaice: proiectul Pl-x nr. 209/2019, de modificare a Legii nr. 50/1991, cu privire la autorizarea lucrărilor de constructii a fost votat în 14/05/2019 în Plenul Camerei Deputatilor, cu un rezultat de 201 pro, 1 contra si 5 abtineri.

Conform informațiilor disponibile pe www.cdep.ro și articolului publicat de energiata.org, propunerea legislativă nr. 209/2019 adaugă o excepție, asemănătoare celei pentru panourile solare, astfel că nu mai este necesară o autorizație de construcție pentru sisteme fotovoltaice montate pe acoperișurile clădirilor.

Forma finală a modificării ce vizează panourile fotovoltaice și care a fost votată în 14/05/2019 în Plenul Camerei Deputaților este următoarea:

La articolul 11 alineatul (1), după litera o) se introduce o literă nouă, litera p), cu următorul cuprins:
„p) montarea pe acoperișul clădirilor de panouri fotovoltaice – pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înștiințarea prealabilă a autorităților
administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.”

În continuare Curtea Constituțională are dreptul de a contesta proiectul de lege. Dacă trece și de Curtea Constituțională atunci va fi promulgată de către Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Fără autorizație de constructie pentru sisteme fotovoltaice.

Totuși, până nu este publicată modificarea în Monitorul oficial, autorizația este în continuare necesară. Adoptarea acestei modificări ar însemna o etapa în minus din drumul prosumatorului :

  • Mai puțin timp necesar. Procesul ar fi scurtat cu cel puțin 30 de zile
  • Mai puține acte. Nu va mai trebui să pregătești întregul dosar de acte, pentru Autorizație și nici să mai realizezi un proiect structural
  • Reducerea costurilor. Nu va mai trebui să plătești taxa pentru eliberarea Autorizației

Un lucru ce trebuie avut în vedere este faptul că în prezent este cerută Autorizația de construire, pentru obținerea avizului tehnic de racordare. Astfel eliminarea Autorizației ar implica modificări și la acest pas.

Vezi articolul complet scris de Stoian Dalia pe energiata.org, aici.

➡️ Pentru mai multe informații despre programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice 2019, urmăriți noutăție publicate aici sau pe facebook. ⬅️


Esti beneficiar final si vrei să te bucuri de cel mai bun pret pentru sistemul tau fotovoltaic?

Descarcă oferta, prezintă-i detaliile instalatorului tău validat de AFM și pune-l în legătură cu noi.

Esti instalator?

Contactează-ne pentru a deveni partener PRO și ai parte de discount-uri și prețuri preferențiale. Astfel clienții tăi vor obține cel mai bun preț.

Ai întrebări despre sistemul fotovoltaic care ți se potrivește, despre programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu sau ai nevoie de informații suplimentare?
Accesează secțiunea de întrebări frecvente, vizitează pagina dedicată programului “Casa Verde – Panouri fotovoltaiceaici sau ne poți contacta direct.

Banner 3 - Casa Verde fotovoltaice - Casa Verde Fotovoltaice 2019 - Alaska Energies Romania - Sisteme Fotovoltaice

Articole Similare